Search
Become a member Search

Schedule of Symposium: Botopbouw

Schedule of Symposium | Botopbouw

On Thursday 20 June:
13:30 - 14:00 Inschrijving & onthaal
14:00 - 15:30 Lezing 1: Parodontale ingrepen voor de algemeen tandarts: haalbaar of een no-go? By Lorenz SEYSSENS
15:30 - 16:00 Koffie- en/of theepauze
16:00 - 17:30 Lezing 2: Botaugmentatie: Known Knowns & Unknown Unknowns. By Lorenz SEYSSENS
  1. From 14:00 to 15:30

    Lezing 1: Parodontale ingrepen voor de algemeen tandarts: haalbaar of een no-go?

    By Lorenz SEYSSENS

    Orale ingrepen in het orale gebied worden frequent toegepast voor allerhande doeleinden: chirurgische extracties, gingivectomie, parodontale resectieve en regeneratieve chirurgie, kampreservatie, esthetische correcties en zelfs liprepositionering.

    De tandarts komt in zijn opleiding slechts heel beperkt in aanraking met dergelijke procedures, meestal zelfs slechts vanuit een theoretische hoek. Extracties worden hedentendage vaak verwezen, waar dat dit lang niet altijd noodzakelijk is.

    Het spreekt voor zich dat voor orale ingrepen een gedegen kennis van de anatomie noodzakelijk is. Dit is niet anders binnen de algemene tandheelkunde, maar toch vergen chirurgische ingrepen een wat bredere kennis.

    Deze lezing zal zich dan ook initieel richten op een beperkte maar gerichte herhaling van de anatomische structuren in het hoofd- en hals gebied. Naderhand gaan we in op het instrumentarium welke noodzakelijk is om bepaalde ingrepen uit te voeren. We nemen een kijkje in welke ingrepen een haalbare kaart zijn binnen de algemene praktijk.

  2. From 16:00 to 17:30

    Lezing 2: Botaugmentatie: Known Knowns & Unknown Unknowns.

    By Lorenz SEYSSENS
    Het fenomeen van horizontale en verticale resorptie van de processus alveolaris na tandextractie werd reeds uitgebreid onderzocht. Verschillende manieren om de dimensies van de processus alveolaris te herstellen zijn beschreven.

    Guided Bone Regeneration (GBR), waarbij gebruik wordt gemaakt van barrièremembranen in combinatie met geschikte biomaterialen, kan worden beschouwd als de best gedocumenteerde en meest gebruikte methode om gelokaliseerde alveolaire botdefecten te behandelen, zoals botdehiscenties die optreden bij implantaatplaatsing. Optimalisatie van deze techniek is een absolute voorwaarde om de resultaten voorspelbaar en coherent te maken. Hierbij komen aan bod: de bijdrage van autoloog bot, het belang van stabilisatie, het streven naar heling per primam intentionem en het belang van het fenotype van de patiënt.

    Autologe augmentatie lijkt echter niet weg te denken in de hedendaagse praktijk. Er wordt bekeken hoe het gebruik van autologe augmentatie zich opnieuw naast GBR heeft geplaatst in termen van behandeling van kaaksbeendefecten. Waar kunnen we intra-oraal autoloog bot oogsten en wat betekent dit voor de patiënt, maar ook voor ons.

    Digitalisatie is niet meer weg te denken binnen de moderne tandheelkunde en heeft natuurlijk ook zijn weg gevonden binnen de implantologie. We nemen een kijkje binnen de CADCAM augmentaties.
Log in
Become a member