1. Wat als een student na zijn laatste jaar geen stagejaar doet… kan hij dan altijd bij een andere tandarts werken of in een groepspraktijk of in kliniekverband?
Een afgestudeerde tandarts (master diploma) die geen postgraduaat algemeen tandarts (stagejaar) doet kan wettelijk de tandheelkunde uitoefenen in ons land maar heeft geen RIZIV erkenning. Zijn prestaties zijn op geen enkele wijze terugbetaalbaar door het RIZIV. Ook niet via een groepspraktijk of kliniek. Zij mogen ook niet geattesteerd worden op een andere tandarts.
2. Staat er een termijn op dat die persoon zijn stagejaar MOET doen (bvb binnen de 10 jaar na behalen van diploma)?
In principe staat daar geen termijn op.
3. Kan hij overal in buitenland werken?
Hij zal daar de regelgeving van het land moeten volgen (bv. BIG registratie in Nederland)
4. Hoe zit het met de spreiding van de stage over verschillende jaren ?
Een stageplan wordt ingediend bij de erkenningscommissie algemeen tandarts. Wij hebben al meerdere malen een stageplan goedgekeurd dat gespreid werd over twee jaar. Het stageplan moet wel bestaan uit een aaneensluitende periode (zie vraag 5). De student-stagiair moet dan wel twee jaar na elkaar inschrijven in het postgraduaat algemeen tandarts bij UGent of KULeuven en deze opleiding spreiden over die twee jaar. Een langere spreiding werd nog niet toegestaan.
5. Indien kan gesplitst worden, moeten die jaren aaneensluitend zijn?
Wat als iemand het diploma haalt maar eerst enkele jaren totaal iets anders wil gaan doen… Hoelang blijft zijn diploma geldig? Kan iemand bvb 5 jaar na het behalen van zijn diploma (zonder stagejaar) ineens zeggen… ik ga nu tandarts spelen ?
Uw diploma blijft geldig. Uw erkenning algemeen tandarts niet. Om de erkenning in aanvang te bekomen gebeurt dit voor de master in de tandheelkunde via het postgraduaat algemeen tandarts en een stageperiode van minimum 12 maanden, waarna de erkenning wordt aangevraagd. De Erkenningscommissie controleert de naleving van de criteria voor het behoud van de erkenning op het einde van de 6-jarige cyclus, maar op eigen initiatief ook tijdens de cyclus. Een tandarts moet op het einde van de cyclus van 6 jaar vóór 1 juli van het laatste jaar van de cyclus zijn dossier indienen met vraag tot verlening van de erkenning. Voor de verlenging van de erkenning, gelden regels wat bijscholing betreft, ze zijn iets minder scherp dan voor de accreditering maar vergelijkbaar. De erkende algemeen tandartsen moeten een opleidingscyclus van 6 jaar volgen. Die bijscholing omvat minimum 60 uren, met een minimum van 20 uren per periode van twee jaar. De opleidingen in het kader van de RIZIV-accreditatie worden erkend. In het buitenland gevolgde bijscholingsactiviteiten worden enkel aanvaard als ze in dat land zelf in aanmerking komen voor erkende permanente bijscholing Algemeen Tandarts. Dit moet worden aangetoond. Daarnaast moet men ingeschreven zijn in een georganiseerde wachtdienst aangemeld bij de bevoegde Geneeskundige Commissie. Een beroepsbeoefenaar kan aan de minister vragen om zijn erkenning gedurende een periode naar keuze - maximum zes jaar - op te schorten. Hij moet echter zelf de reactivering aanvragen, zelfs als de opschortingperiode ten einde is. Verlenging is mogelijk gedurende maximum drie jaar op voorwaarde dat de ononderbroken opschortingperiode niet langer dan zes jaar duurt. Door deze maatregel is het bijvoorbeeld mogelijk om een loopbaanonderbreking in te lassen of tijdelijk te stoppen wegens ziekte of zwangerschap.