Met een goede mondhygiëne hou je je tanden, kiezen én tandvlees gezond. Maar hoe weet je nu of je tandvlees gezond is? Kan je ontstoken tandvlees herkennen? En hoe kan je ontstoken tandvlees voorkomen? Vragen die we graag beantwoorden en zeker vandaag, op de Dag van het Tandvlees!
Gezond tandvlees
Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als je eet of je tanden poetst. Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. Het tandvlees is samen met het kaakbot en de vezels het fundament van je tanden en kiezen. Wie zijn tandvlees gezond houdt, kan jarenlang genieten van zijn eigen tanden en kiezen.
Hoe herken je ontstoken tandvlees?
Bloedend, rood of gezwollen tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Tandvlees kan overal ontstoken zijn. Maar de ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen 2 tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als je het aanraakt. En soms is je tandvlees ontstoken, maar is er niets te zien. Dit kan ervoor zorgen dat je met je ontstoken tandvlees blijft lopen, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Lach je ontstoken tandvlees daarom niet weg en onderneem actie! Naar schatting zijn dergelijke ontstekingen verantwoordelijk voor meer dan 50% van het tandverlies na de leeftijd van 35 jaar!
Hoe kan je onstoken tandvlees voorkomen?
- Poets je tanden 2 keer, 2 minuten per dag, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Ook wanneer je tandvlees al ontstoken is, is het belangrijk om door te blijven poetsen om verdere uitbreiding van de ontsteking te voorkomen.
- Reinig ook dagelijks de ruimten tussen je tanden en kiezen met flosdraad of ragers om ervoor te zorgen dat tandplak niet blijft zitten tussen je tanden. Ontstoken tandvlees geneest alleen als je dagelijks alle tandplak verwijdert.
- Ga regelmatig naar de tandarts. Bij voorkeur twee keer per jaar om je gebit zo gezond mogelijk te houden!