Zoeken
Word lid Zoeken

Info Telematicapremie: Tandartsen met Riziv-nummer -004

door VBT

Recentelijk hebben collega’s met een Riziv-nummer dat eindigt op -004 gemeld dat ze problemen ondervinden bij het aanvragen van de telematicapremie. VBT kaartte deze problemen aan binnen de bevoegde organen van het RIZIV en verkreeg ondertussen de nodige verduidelijking.

Achtergrondinformatie

De regelgeving met betrekking tot de telematicapremie is de afgelopen jaren niet gewijzigd. Dit betekent dat artsen-tandartsen met een bevoegdheidscode -004 nog steeds in aanmerking komen voor de telematicapremie. Echter, een verandering in de aanvraagprocedure enkele jaren geleden heeft ervoor gezorgd dat de geïnformatiseerde aanvragen van deze zorgverleners niet langer automatisch worden goedgekeurd.

De huidige Situatie

Hoewel zorgverleners met de bevoegdheidscode -004 nog steeds in aanmerking komen voor de telematicapremie, zal een geïnformatiseerde aanvraag van deze zorgverleners als niet-ontvankelijk worden beschouwd. Dit betekent dat de zorgverlener deze beslissing moet betwisten om alsnog in aanmerking te komen voor de premie.

Betwistingsprocedure

Wanneer een geïnformatiseerde aanvraag niet-ontvankelijk wordt verklaard, kan de zorgverlener dit online betwisten bij de leidend ambtenaar van de Dienst geneeskundige verzorging. Deze betwisting gebeurt via de ProGezondheid-module “Premieaanvragen” en moet binnen 60 dagen na de datum van de online kennisgeving van de beslissing worden ingediend.

Noodzakelijke erkenning

Om in aanmerking te komen voor de telematicapremie moet de aanvrager beschikken over een erkenning in de beroepsgroep waarvoor de premie wordt aangevraagd. Voor tandartsen betekent dit een erkenning als algemeen tandarts, tandarts-specialist in de orthodontie of tandarts-specialist in de parodontologie, met de bijhorende bevoegdheidscodes -001, -006 of -007.

De applicaties die gebruikt worden om de telematicapremie toe te kennen verifiëren deze erkenning op basis van de bevoegdheidscodes die bij het Riziv geregistreerd zijn. Daarom kunnen zorgverleners met de bevoegdheidscode -004 wel een geïnformatiseerde aanvraag indienen, maar deze zal als niet-ontvankelijk worden beschouwd en moet dus worden betwist.

Oplossingen

Om dit probleem te vermijden, wordt het aanbevolen om de bevoegdheidscode -004 te laten omzetten naar bijvoorbeeld -001. Deze aanpassing verhindert niet dat de code op een later moment weer kan worden gewijzigd. Op deze manier kan de zorgverlener de betwistingsprocedure vermijden en alsnog in aanmerking komen voor de telematicapremie.

Aanvullende Informatie

Indien de zorgverlener bovendien erkend is als arts, kan hij/zij ook in aanmerking komen voor de telematicapremie voor artsen, ook bekend als de geïntegreerde praktijkpremie huisartsengeneeskunde. Dit biedt een alternatieve route voor zorgverleners die tegen problemen aanlopen bij de aanvraag van de telematicapremie als tandarts.

Door proactief de bevoegdheidscodes aan te passen en de juiste erkenning te hebben, zullen zorgverleners bij de aanvraag van de telematicapremie geen problemen ondervinden. We raden dan ook alle collega’s met een rizivnummer eindigend op -004 de nodige stappen hiertoe te zetten.

Inloggen
Word lid