Zoeken
Word lid Zoeken

De waarde van jaarlijkse tandartscontroles

door VBT

Waarom de uitspraken van Prof. Van den Bruel een kritische evaluatie vereisen.

De uitspraak van Prof. huisartsengeneeskunde Ann Van den Bruel in De Tijd over de jaarlijkse tandartscontroles verdient een kritische beschouwing. Het idee dat deze controles misschien overbodig zijn in tijden van schaarste en dat het effect ervan klein zou zijn, roept verschillende vragen op over de onderliggende aannames en is geheel in tegenstrijd met de wetenschappelijke evidentie ter zake. Het is bijzonder betreurenswaardig dat iemand uitspraken doet over een sector waar men niet de minste kennis of binding mee heeft. 

Ten eerste wordt het belang van preventieve gezondheidszorg hier ernstig onderschat. Preventie, zoals de jaarlijkse tandartscontrole, speelt een cruciale rol in het vroegtijdig opsporen van problemen die anders tot ernstigere en duurdere behandelingen zouden kunnen leiden. Kleine gaatjes of tandvleesproblemen kunnen zonder controle uitgroeien tot ingrijpende behandelingen zoals wortelkanaalbehandelingen of tandverwijderingen. Dit kan uiteindelijk de druk op de zorg vergroten in plaats van verminderen.

Daarnaast moet men zich afvragen of alternatieven voor de tandartscontrole dezelfde kwaliteit van zorg kunnen waarborgen. Tandartsen zijn speciaal opgeleid om subtiele afwijkingen in de mondgezondheid op te merken, wat moeilijk is voor niet-specialisten. Het idee om deze controles door iemand anders te laten uitvoeren, moet dan ook kritisch worden geëvalueerd in termen van kwaliteit en veiligheid.

Ook lijkt de vergelijking tussen de noodzaak van tandartscontroles en de schaarste binnen de zorgsector problematisch. Het verminderen van tandartscontroles lost niet de kernproblemen van schaarste in de zorg op, zoals een tekort aan medisch personeel of een toenemende zorgvraag door vergrijzing.

Tot slot is het belangrijk om in overweging te nemen dat patiënten geen homogene groep zijn. Wat voor de ene patiënt misschien als overbodig kan worden beschouwd, kan voor een ander essentieel zijn. Mensen met verhoogde risico’s op mondproblemen, zoals ouderen, mensen met systemische ziekten (diabetes) of rokers, hebben baat bij regelmatige controles om ernstige problemen te voorkomen.

Kortom, hoewel het begrijpelijk is dat er gezocht wordt naar manieren om de zorg efficiënter te maken in tijden van schaarste, lijkt de uitspraak dat tandartscontroles kunnen worden verminderd of vervangen voorbarig. Het debat zou gebaat zijn bij een diepere analyse van de kosten en baten van preventieve zorg in het algemeen, waarbij de kwaliteit en het welzijn van patiënten centraal moeten blijven staan.

VBT betreurt ten zeerste dat dr. Van den Bruel als arts meent uitspraken te moeten doen over de organisatie tandheelkundige zorg zonder daarover de nodige expertise te beschikken. Eerst in eigen potten roeren, denk ik dan ……..

Inloggen
Word lid