Zoeken
Word lid Zoeken

Overheid legt tandartsen 21 miljoen euro besparingen op

door VBT

Het is weer zover. Na de vele miljoenen euro die minister Frank Vandenbroucke in de tandheelkundige sector pompte om de toegankelijkheid en betaalbaarheid te verbeteren, blijkt er nu een overschrijding te zijn van het beschikbare budget. Met als gevolg dat voor 2025 voor 21 miljoen euro aan besparingen moet worden gezorgd binnen het reeds zo schaarse budget voor mondzorg.

Het was al duidelijk bij de audit 2023 dat er sprake was van een overschrijding. Deze overschrijding kan verklaard worden door onder meer :

  • Het opheffen van het verbod op derdebetalersregeling , in voege getreden op 1 januari 2022.
  • De komst van de mondhygiënisten waarvoor geen bijkomend budget  werd voorzien.
  • Het sterk aantal gestegen bezoeken bij de tandarts in 2023, hetzij een stijging van 5,3% ten opzichte van 2022.
  • Outliers die abnormale aanrekeningsprofielen vertonen. De middelen die zij ten onrechte aanrekenen, worden wel terug gevorderd, maar komen niet meer in het mondzorgbudget.

VBT vroeg naar aanleiding van de audit 2023 bijkomende gegevens op die deze week door het RIZIV werden gepresenteerd. Hieruit konden volgende besluiten worden gehaald :

  • Waar in de periode 2013-2021 gemiddeld 20-24% van de prestaties via derdebetalersregeling werd aangerekend, liep dit in 2023 op tot 40%. Een gevolg daarvan is dat meer patiënten alsnog kiezen voor tandzorg, omdat ze zelf minder de financiële impact ervan ondervinden. En dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor het benodigde budget.
  • Waar in 2013 amper 59% van de tandartsen gebruik maakte van de regeling derde betaler, is dit in 2023 gestegen tot meer dan 71%. De toegankelijkheid tot een tandarts die derdebetalersregeling aanbiedt (en dus ook automatisch geconventioneerd aanrekent in die gevallen) is dus aanzienlijk gestegen. Ook dit vormt een stimulans voor de bevolking om vaker naar de tandarts te gaan.
  • De eerste 6 maanden van dit jaar werden voor 3,5 miljoen aan prestaties door mondhygiënisten aangerekend. In 2023 was dat ongeveer 3 miljoen euro, budget dat er nooit extra bijkwam om deze beroepsgroep te ondersteunen.
  • De uitgaven die via outliers verloren gaan, bedragen zowat 4,3 miljoen euro. Geld dat ten onrechte aan de patiënten en correct werkende tandartsen voorbij gaat.
  • In 2022 werden 34.393.041 behandelingen uitgevoerd, in 2023 bedroeg dat aantal  36.207.787. Een stijging van 5,3%. In 2022 gingen 6,2 miljoen Belgen naar de tandarts, in 2023 was dat al 6,5 miljoen. Een toename van 300.000 patiënten of 4%, zonder bijkomende budgettaire middelen.
  • De gemiddelde uitgave per patiënt bedraagt 112,95€. Om die groei in patiënten op te vangen zouden we welgeteld 33,885 miljoen euro extra nodig gehad hebben in 2023. De tandartsen zijn dus met 21 miljoen euro overschrijding bijzonder spaarzaam geweest met het ter beschikking gestelde budget !

Op voorstel van de ziekenfondsen werden volgende voorstellen gedaan om 21 miljoen te gaan besparen :

  1. Wijziging voor de DPSI screening : hetzij leeftijdsbeperking, hetzij lager honorarium, hetzij verbieden in combinatie met een mondonderzoek, hetzij slechts 1 x per 2 kalenderjaren vergoedbaar.
  2. Verbod om het mondonderzoek te combineren met een orthopantomogram
  3. Verplicht inlezen van een e-ID bij aanrekening in derdebetaler

VBT heeft zich steeds fel verzet tegen een inperking van de preventieve parodontale screening door middel van de DPSI index. In alle discussies waren wij de enige beroepsorganisatie die wezen op de directe en indirecte voordelen van een regelmatige parodontale screening.

Uit de beschikbare cijfers zien we jaar na jaar een toegenomen toepassing van de DPSI index. Op jaarbasis worden ongeveer 1,8 miljoen Belgen gescreend op parodontale aandoeningen. Ongeveer 10% kan nog behandeld worden met een subgingivale reiniging. “Te weinig”, vinden de ziekenfondsen. Evenwel gaan zij voorbij aan het feit dat een groep van patiënten behandeld wordt door parodontale chirurgie, extracties of geen behandeling kiest en dus niet voorkomt in de cijfers. Voorts zijn de indirecte gezondheidsvoordelen op de algemene gezondheid niet te verwaarlozen. En veel belangrijker is dat het een zeer handige manier van screening is voor de algemeen tandarts om een eventuele doorverwijzing naar de 2de lijn te verantwoorden.

Aangezien VBT niet kon rekenen op de steun van de andere beroepsorganisaties, is de kans heel groot dat vanaf 2025 de tandarts beperkt zal worden in het gebruik van de DPSI index en de patiënt opnieuw de rekening zal betalen.

VBT heeft zich tevens enorm verzet tegen een eventueel verbod van cumul tussen het mondonderzoek en een orthopantomogram. Peri-apicale rx’en zijn inbegrepen in het mondonderzoek, maar geven niet altijd de diagnostische informatie die een orthopantomogram verschaft. We blijven bijgevolg gekant tegen elk verbod van cumul die hier zou worden opgelegd.

We hebben opnieuw de eis op tafel gelegd dat er een betere uitwisselbaarheid moet komen voor OPG, tele en CBCT via een platform zoals COZO. Op die manier zal er minder noodzaak bestaan om steeds opnieuw Rx’en te vervaardigen. Het is onbegrijpelijk dat men geen kosten wil besparen door efficiënter te gaan werken.

De overschrijding van het mondzorgbudget heeft oorzaken die buiten de wil van de tandartsen liggen. We kunnen niet akkoord gaan met het feit dat men deze overschrijding wil afschuiven op de tandartsen en de mogelijkheid tot attesteren ons opnieuw wil ontnemen. Uiteindelijk zal de patiënt hiervan opnieuw financiëel de dupe zijn, de conventioneringsgraad nog verder zakken onder het historische dieptepunt en de mondzorg nog minder toegankelijk worden. 

Komende week zal het Verzekeringscomité beslissingen nemen. VBT is hierin jammer genoeg  niet vertegenwoordigd en kan alleen maar vaststellen dat de argumenten die door cijfers worden aangetoond, niet serieus worden genomen.

Meer toegankelijkheid tot mondzorg mag geen aanleiding zijn om de hakbijl in het mondzorgbudget te zetten! Daar zijn we als beroepsvereniging resoluut tegen. We blijven strijden om ook onze patiënten het recht op betaalbare mondzorg te garanderen!

Inloggen
Word lid