Het Algemeen Beheerscomité van het RIZIV heeft afgelopen week de voorlopige twaalfden van het budget voor gezondheidszorg goedgekeurd. Dat betekent dat er vanaf 1 januari 2025 een indexatie komt van 3,34% alsook de geplande besparingsmaatregel (verminderen honorarium DPSI index) on hold wordt gezet. Het is aan de Ministerraad van de nieuwe regering om een definitieve begroting vast te leggen maar zoals algemeen geweten lopen de onderhandelingen daartoe bijzonder stroef.
Tijdens een extra samenkomst van de Nationale Commissie Tandartsen-Ziekenfondsen (NCTZ) bleken er evenwel heel veel onzekerheden te bestaan voor 2025. Zo kan de indexatie vanaf 1 januari in de loop van 2025 verminderd of teniet worden gedaan door een beslissing van de nieuwe regering. Tevens zullen de voorgestelde besparingsmaatregelen vroeg of laat in voege treden, waardoor deze ongetwijfeld nog meer de inkomens van tandartsen en terugbetalingen voor patiënten zullen treffen.
Een gevolg van die manier van werken is dat ook de voor volgend jaar geplande besparingen geschrapt zijn. Voor de hele ziekteverzekering gaat het om een pakket besparingen van in totaal 216,8 miljoen euro, waarvan een goede 20 miljoen op rekening van de tandartsen zou komen. De besparingen zouden normaal ingaan op 1 januari 2025 maar gaan dus nu niet door.
In het RIZIV-jargon heet het dat de begroting “ontdaan van nieuw beleid” wordt aangewend. Omdat besparingsmaatregelen onder nieuw beleid vallen, zijn ze dus voorlopig van de baan.
Let wel: hoe langer besparingen uitblijven, des te harder ze zullen aankomen eenmaal de definitieve gezondheidsbegroting er is.
Hoewel VBT in de gegeven omstandigheden geen reden ziet om een procedure tot collectieve opzegging van het akkoord te starten, herhalen we onze oproep. Elke tandarts doet er goed aan om voor zijn of haar eigen praktijk de afweging te maken of het zinvol is om het lopende akkoord tandartsen-ziekenfondsen voor 2025 individueel op te zeggen.
De achterliggende redenering is dat elke tandarts voor zichzelf moet inschatten wat bijvoorbeeld de impact is van het verbod op ereloonsupplementen bij patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming in de ambulante zorg. Dat verbod gaat in op 1 januari 2025. Voorts valt in de loop van 2025 een aanpassing van de indexatie in neerwaartse zin of bijkomende besparingen te verwachten. Wie dan alsnog beslist om uit het akkoord te stappen, zal sowieso het sociaal statuut mislopen.
De deadline voor tandartsen om het akkoord individueel op te zeggen verstrijkt op 15 december aanstaande. Met andere woorden: wie vanaf 1 januari 2025 uit het akkoord wil stappen, moet dat uiterlijk op 14 december laten weten via de beveiligde webapplicatie Pro Gezondheid. Wie zijn toetreding (of weigering) tot het akkoord niet wil wijzigen, hoeft niks te doen. In geval van twijfel kan u via ProGezondheid uw situatie controleren.
Tandartsen in onzekerheid over toekomstvergoedingen
Het Algemeen Beheerscomité van het RIZIV heeft afgelopen week beslist om de voorlopige twaalfden van het gezondheidsbudget goed te keuren. Dit betekent een tijdelijke opschorting van de geplande besparingsmaatregelen, waaronder een vermindering van het honorarium voor DPSI-indexen. Daarnaast is er een indexatie van 3,34% voorzien vanaf 1 januari 2025.
Onzekere toekomst
Hoewel deze beslissing op korte termijn een positief effect heeft, blijft de toekomst voor de tandartsen uiterst onzeker. De nieuwe regering moet nog steeds een definitieve begroting voor gezondheidszorg vastleggen, maar de onderhandelingen hierover verlopen zoals gekend bijzonder moeizaam.
Tandartsen worden geconfronteerd met tal van onzekerheden :
- de indexatie van 3,34% kan in de loop van het jaar nog worden aangepast of zelfs volledig teniet worden gedaan.
- Bovendien zullen de voorgestelde besparingsmaatregelen (20 miljoen euro voor de tandartsen) vroeg of laat worden doorgevoerd, met mogelijk ernstige gevolgen voor de inkomsten van tandartsen en de terugbetalingen voor patiënten.
- Mocht er op basis van de lopende akkoord Tandartsen-Ziekenfondsen 2024-2025 een mogelijkheid bestaan om vroegtijdig het akkoord op te zeggen, dan zullen de geconventioneerde tandartsen hun sociaal statuut voor 2025 verliezen omdat ze geen volledig jaar toetraden tot het akkoord.
Besparingen uitgesteld, maar niet vergeten
De geplande besparing (verlaging van het honorarium voor DPSI index) voor 2025, goed voor 20 miljoen euro, is voorlopig van de baan. Deze besparingen zouden normaal gezien vanaf 1 januari 2025 van kracht worden, maar zijn nu uitgesteld. Het RIZIV spreekt van een begroting die "ontdaan is van nieuw beleid".
Het is belangrijk om te onthouden dat deze besparingen niet zijn vergeten. Hoe langer ze worden uitgesteld, des te groter de impact ervan zal zijn wanneer ze uiteindelijk worden doorgevoerd.
Tandartsen gevraagd om individuele afweging te maken
De Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) roept tandartsen op om voor zichzelf na te denken over de mogelijke gevolgen van de huidige situatie.
Zo gaat het verbod op ereloonsupplementen voor patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming in de ambulante zorg vanaf 1 januari 2025 in. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat er in de loop van 2025 nog bijkomende besparingen worden doorgevoerd, dewelke door geconventioneerde tandartsen het meest voelbaar zullen zijn.
De deadline voor tandartsen om het akkoord individueel op te zeggen verstrijkt op 15 december aanstaande. Met andere woorden: wie vanaf 1 januari 2025 uit het akkoord wil stappen, moet dat uiterlijk op 14 december laten weten via de beveiligde webapplicatie Pro Gezondheid. Wie zijn toetreding (of weigering) tot het akkoord niet wil wijzigen, hoeft niks te doen. In geval van twijfel kan u via ProGezondheid uw situatie controleren.